top of page

Yaratıcılık & Yaratım Yolculuğu

21 gün

21 GÜN BOYUNCA YARATIM & YARATICILIK İÇİN AKTİVASYON
Her gün yazıları ve egzersizleri takip etmen ve bir günlüğe yazmanı tavsiye ederim.

1. Gün

YARATICILIK BÜTÜNSELDİR

Bugün aynanın karşısına geçip, gözlerinin içine bak. Parlayıp parlamadığına, ümit dolu veya hüzünlü olup olmadığına bak.
O gözlerdeki ışıltıyı dışarıdan hiçbir şey değiştiremiyor. Değiştirse de kısa süreli değiştirirken, bir anda dışa bağımlı olan mutluluk anlayışı sönüverebiliyor. 

Yaratıcılık ve yaratım enerjisi kişinin bütün duruşuna yansır. İçten dışa bir oluş halidir. Fark etmesek de her an bir yaratım sürecindeyiz. Ne olduğumuz, yaşamı nasıl deneyimleyip tanımladığımızla ilişkili. Ben kendimi yetersiz hissediyorsam eğer, insanlar bana yeterli olduğumu söylese bile yetersiz hissetmeye büyük ihtimal devam ediyor oluyorum. Ben güven hissiyatlarında değilsem, yaşam hep ayaklarımın altından kayacakmış gibi geliyorsa, öyle bir titreşim yayıyorum. Kabul edilmediğimi düşünüyorsam, kabul edilmediğim ortamlarda oluyorum ve içten içe bunun sebebinin başkası olduğuna inanıyorum.
Yaşam enerjimiz nasıl kulandığımız bütünseldir ve hayatımızdaki her yöne yansır. Kendi yaşam enerjini fark et.. En çok hangi sıfatlar ile kendini tanımlıyorsun? Gün içerisinde en çok hangi hisleri hissediyorsun?

2. Gün

YARATICILIK ODAKLANMIŞ ENERJİDİR

Bölünmüş bir yaşam enerjisindense odaklanmış bir yaşam enerjisini tercih etmek yaptığımız her şeyin kalitesini etkiler.

Yaptığımız şeyleri bilinçli seçmek, bilinçli seçtiğimiz şeyleri de tam olarak yapmaya odaklanalım. Yaptığımız ve kendimizi ortaya koyduğumuz konularda süreklilik sağlama enerjisine geçmek, anda ve odaklanmış olarak bir şeyi bitirmek çok kıymetlidir. Bu irade öyle güçlüdür ki; hizalanmak istediğin hayalin ta kendisi olursun. Tüm alışkanlıkların, yaptıkların ve düşüncelerinle. Bu bütünlüğü önce yaptıklarında ve içsel kararlarında bulursun. Sonra hayatta tezahürü gerçekleşir. 

Bugünün sorusu;

•yaşam enerjini nerelere aktarıyorsun?

•yaptığın şeyler, hayallerin ile örtüşüyor mu?

•hangi alışkanlığından feragat edip, kendi varlığına daha çok alan açabilirsin?

•yaratıcılık için boşluk yaratmaya hazır mısın?

3. Gün

TUTUNDUKLARIN SENİ GERİDE TUTAR

Tutunduğun hangi olumsuz düşünce, sıfat, inanç var ise onlardan birini geride bırakmak için bir gün olsun bugün.

Hayallerin için;

Layık değilim, tembelim, yeterince iyi ve güzel değilim, vaktim yok, geçmişte başarısız oldum, farklı olursam çevrem beni kabul etmez ... bu inançların ötesine geçelim. Yenilenelim.

💎💎💎

Mesela anne olan bir kadın sadece "anne" midir? Aynı zamanda eş, belki birinin kardeşi, kızı, kuzeni, işinin sahibi... Eğer sadece çok uzun bir süre anne olmaya tutunursa, kendini bu kimlikle tanımlarsa sadece, diğer bütün özellikleri geri planda kalacağından yaşam enerjisi tükenebilir. Sadece işe, sadece eş olmaya odaklanmak da öyle. Yaşamın renklerini, kendi renklerimizi yaşamayı unutmayalım. Tek bir sıfata tutunurken, kendimizin aslında bir enerji olduğunu ve alanımız ne kadar artarsa (artmasına izin verirsek) o denli canlı olacağımızı hatırlayalım.

Kendine tüm hücrelerinde hissederek şu olumlamayı yapabilirsin;

"İstediğim her şey olmakta özgürüm, zeka kapasitem, sezgilerimin artmasına izin veriyorum..."

Peki bu olumlama nasıl gerçek hayatta yer bulacak? 

ANDA KALARAK. O an her ne yapıyorsan hakkını vererek ve tam yaparak. Bu şekilde birçok şeyi yapabilme ve hayattan keyif alma kapasiten artacak.

4. Gün

NİYET

Bazı konularda kolaylıkla yaratım yapabiliyorken, neden bazı konularda açılım olmuyor hayatlarımızda? Karmadan, karakterden, öğrendiklerimizden, çocukluk kodlamalarından... Ama bence en önemlisi alışkanlıklarımızdan... Düşünme alışkanlıklarımızdan, kendimize ve dünyaya aynı bakış açısı ile bakmamızdan, farklı bir yol seçmememizden. Alışkanlıklar niyeti besler. Ama bugün önce niyetimizi kolaylıkla görebileceğimiz bir yere yazalım. Somut niyete ve o niyetin içerisinde hissetmek istediğimiz hisse odaklanarak. Cesaret hissetmek isteyip, yaşam alışkanlıklarımız hep korku üzerineyse buradaki dualiteyi fark edelim. Sevgi hissetmek isteyip herkesi yargılıyorsak, daha yaratıcı olmak isteyip bu yolda olanları eleştiriyorsak, ilişki isteyip içten içe tek başınalığın konforunu tercih ediyorsak... Niyetimizi ve onu desteklemeyen yaşam şekline şöyle uzaktan bir bakalım.

5. Gün

ELİNDEKİLERİ FARK ETMEK

Elindekilerin değerini bilmek, elindekileri çoğaltmak. Hep daha yeterli ve cesaretli, donanımlı, güzel, iyi hissetme halini beklemektense, elinde olanlardaki güzellikleri fark etmek. Ne gelecekte ne geçmişte, şimdiki kaynaklarına odaklanmak. Bazı insanlara cenneti verirsiniz fark etmez, bazı insanlara cennetten bir elma verirsiniz, ondan ağaç olmasına meyleder.

...

Dün koyduğunuz niyet için, şuan elinizde hangi araçlar, kaynaklar, bağlantılar ve yetenekler var?

6. Gün

YENİ AĞLAR YARATMAK

Sabah nasıl uyandığını, rutinleri değiştirerek kendini şaşırtabilirsin, kendini şaşırtarak da bedenine yeni hisler yeni olasılıklar tanıtmış olursun. Hiç yapmadığın bir şeyi yaparak günlerine başla. Hiç vermediğin bir tepki ile tanış, hiç söylemediğin bir kelimeyi söyle, ses tonunu arttır, şarkı söyle, müzik aleti çal.. Kendine kattığın her farklılık, yaşamda yeni

olasılıklar yaratacaktır.

7. Gün

BEDENLEMEYE BAŞLAYALIM

Önceki günlerde 🧠zihinsel olarak yaklaştığımız her şeyi daha çok hissedebilmek için bedensel düzleme getirmeye başlıyoruz🧍🏻‍♀️. İlk günlerde yaratıcılığa ve yaratıma bütünsel yaklaşmıştık, niyet etmiştik şimdi titreşimi yükseltmek için teknikler deneyimlemeye başlıyoruz. Olmasını istediğimiz her şey için o titreşimi barındırmamız gerekir. Önce his boyutunda olmasını istediğimiz şey olup, daha sonra evrenden bize bir şey getirmesine alan açabiliriz. Ama bundan önce bir şey isterken ve kendimize yapacağımız tekniklerde beklentisiz, yani sonuç odaklı olmayı bırakalım. Yaratıcılık & yaratım bir kendini keşfetme yolculuğu, bir ömür süren.

...

Bugünden itibaren günlük tutmaya başlayabilirsin. Günlük tutarken aklına bir şey gelmiyorsa şu soruların yanıtlarını keşfedebilirsin;

Kendimi sınırlandırdığım alanlar neler?

Neyin olmayacağına kendimi inandırdım, bunu bana kim söyledi?

Neyi tezahür ettirmek istiyorum?

Çevreme nasıl bir enerji yayıyorum?

8. Gün

DİRENÇLERİNİ İSİMLENDİR

Hayal ettiklerini gerçekleştirme yolunda, yaratım ve yaratıcılık yolunda kendini değerli hissediyor musun? Kendi değerini hissederek mi hayal kuruyorsun? Yoksa hayal kurarken bile arka planda zihnin yapamayacağına dair korkularına ve alışkanlıklarına mı tutunuyorsun? Bugün dirençlerini keşfetme zamanı.. Seni hayal kurmaktan veya istediklerini sürdürmekten, motivasyon eksikliğinden alıkoyan nedir? Mükemmeliyetçilik, değersizlik, yetersizlik duyguları mı? Yada ailende fikirlerine değer verilmemesi mi? Kendine ve Yaradan'a nerede inanmadığını keşfet. Bir kağıda her direncinin neden kaynaklandığına dair bir anıyı yaz ve bunun eski versiyonuna ait olan bir düşünce/his kalıbı olduğunu fark et. Yeni versiyonun için neler hayal ediyorsun? Bu dirençler olmadığında nasıl biri olurdun?

9. Gün

SPONTANELİĞE İZİN VERMEK

Bazen içinizden bir şey yapmak gelir, sonucun ne olacağını çok fazla düşünmek gerçekleştirmenize engel olabilir. Bugün sonuca odaklanmadan, sadece içinizden sevdiğiniz için bir şey yapın. Sadece size keyif veren o enerjide kalarak bir şeyi tamamlamanın güzelliğine odaklanalım. Bunu farklı ifade etme teknikleri ile yapabilirsiniz. (Yazmak, dans, şarkı, resim, örgü gibi) en önemlisi spontane olması, keyif vermesi ve sonuna kadar tamamlamak.

••••

Sonucunu düşünerek kendini tuttuğun ne varsa, ne kadar zor olduğunu düşünsen de ona doğru spontane bir adım atabilirsin. Ve ne yapıyorsan tamamlamayı hatırla - toprak elementini içimizde uyandıralım.

10. Gün

SES FREKANSINI KEŞFET

Kişi kendi ile ilgili anlatımlarını, ses tonunu ve bir şeyi anlatırkenki duruşunu nadiren fark eder. Kendine güvenmek için ses tonunu değiştirebilirsin, duruşunu değiştirebilirsin, kendinle ilgili söylediğin kelimeleri fark edebilirsin. Yüksek sesle aaa, ooo, om gibi kelimeleri söyle. Yüz mimiklerini rahatlat ve genişlet. Çenen rahatladıkça sesin de rahatlayacak ve rahimde uyanan titreşim ile açılmayı hissedeceksin. Bugünden sonra kendinle ilgili nasıl konuştuğuna, nasıl bir enerjide konuştuğuna ve duruşuna bakıp gözlemle. Gözlemlerini defterine not edebilirsin. Ardından ses kayıt cihazına kendini anlatmayı dene. Kaydettiğin sesi dinlerken, kendine uzaktan gözlemci ol. Bu ses, kendine güvenen bir ses mi? 

11. Gün

ATEŞ ELEMENTİ

İnsanın içinde yanan ve uyanmayı bekleyen bir yaşam ateşi vardır. Yenilikler, göz parıltısı, çocuksu merak duygusu, yaşama arzusu ve sadece başlatma, hareket halinde olma durumu ateşin bir yansımasıdır. *Örneğin çocukluğumda o kadar farklı ilgi alanlarım vardı ki, "maymun iştahlı" olduğumu söyleyen hocalarım, tanıdıklarım olmuştur. 🔥🤷🏻‍♀️ Yenilik arayışına maymun iştahlı denmesi olasıdır. Çünkü fazla ateşi odaklayamamak, kişiyi de tüketir ve çevrede kişinin yönsüz olduğuna dair bir imge oluşturur. Fazla ateş elementinden dolayı ise, hızlı konuşmak, hızlı yemek, yeni bir şeylere hemen başlayıvermek olası. Dengelenmediğinde ise kişi savrulur ve yorulabilir. Az olduğunda ise kişinin bir şey için hareket etmesi biraz daha zordur. Ve her insanın bir mizacı vardır. Yine de geliştirilebilir..

Kimisinde ateş yoğun olarak hissedilirken, kimisinde toprak, su yada hava yoğundur. 

Ateşi dengelemek için;

Hareket etmek, ateşe uzunca bakıp onun özelliklerini içinizde uyandırmak, aniden hareket etme alışkanlığı edinmek (5-4-3-2-1), yin hisler yaratan ağır yiyeceklerden uzak durmak, harekete geçmeden evvel aklınızdakileri not almak ve hislerinize bakıp önceliğinize karar vermek, her gün ateş nefesi yapmak faydalı olabilir. Kişi kendi için faydalı tekniği ancak deneyimleyerek bulabilir.

*

Benim için her gün yarım saat de olsa yürümek-dans ve su ile temas banyo yapmak, organize olmak için günlük tutmak faydalı oluyor mesela.

*

Ve ateşi severim, Göz pırıltısı yaratıcı fikirlere hayranlık duyarım, başlatmayı, fikirlerimle heyecanlanmayı severim. 

Sizin ateş elementi ve başlatmak ile aranız nasıl?

12. Gün

TOPRAK ELEMENTİ

Sürdürmek & Toprak Elementi

Başladığını sürdürebilme iradesi birçok insan için zordur. Kendine sözler verirsin, tutmazsın, heyecanlanırsın, heyecanın söner ve tekrar geri gelir... Bazı konulardaki duruşunu sürdürebilirken, bir diğer alanda devam etmek zor olabilir. Örneğin sağlıklı beslenme iraden vardır ama yazı yazma iraden o kadar aktif değildir.

Yaratıcılığı ve üretkenliği sürdürebilmek için, bunun bir döngü olduğunu öncelikle kabul etmek gerekir. Mesela diyebiliriz ki; bazı günler düşüş yaşarsın, zihin sisi olabilir ya da derinlerde bir duygun tetiklenmiştir ve seni alıp götürür, astrolojik olarak etkilenirsin, ay döngüsünde menstrüasyon öncesinde dinlenme ihtiyacındasındır. İniş yaşarsın, hem de bazı zamanlar çok fazla. Bazen de bu dışsal durumlar o kadar yoğundur ki bahanen olur. Birçok şeyden saklanırsın.

Kendinle ilgili çalışarak, sessiz alanlar yaratmak, günlük yazmak, belki terapiye gitmek, hareket etmek, regresyon vs... Herkese uygun çalışma başkadır. O zaman bütün bu inişler olsa da, kendi gücünü eline alma süren daha kısalmaya başlar. Düşersin, yaratıcı ve üretken, mutlu hissetmezsin ve bunun insan olmanın doğasında olduğunu anlarsın. Ama farkındalığın vardır, bu duyguları yaşadığını gözlemleyen yanın vardır. Düştüğünde kendine izin verirsin ve dinlenirsin. Yine de farkındalığın vardır, seni kendi yolunda tutan, kendi isteklerinle hizalanmanı sağlayan bir bilincin vardır ve onu tanımışsındır.  Bir kere tanıdığında, merkezlenmen kolaylaşır.

🍂

O zaman asıl sürdürdüğün şey, içindeki farkındalıktır. Ne yaptığını bilme, ne istediğini veya istemediğini, fikir değiştirip değiştirmediğini, yönünü seçebildiğini anlama farkındalığı... Duygularınla temas ettiğin her an, yaratıma geçtiğinde, çözüm ürettiğinde ilahi bir bağlantıdasındır ve ne yapacağını duyarsın. Sabır, beklemek, sürdürmek senin için günlük birer dua gibidir, senin pratiklerin olmuştur. Ha bazı alanlarda yapamayabilirsin, yine de kendine kızmadan bunun için sabır etmeyi öğrenirsin.

🍂

Sürdürmeye niyet ettiğin hangi fikrin var? 

13. Gün

PAYLAŞIM

Elindekileri nasıl bir hisle veriyorsun?

Korkuyla mı, sevgiyle mi?

Paylaşırken incelik gerekir, ancak böyle gerçek olur paylaşımın özü.

Öğrendiysen incelikle paylaşmayı, paylaşmaktan korkmadan anlat, hayallerini ve yeteneklerini, verebileceklerini.

Paylaşmak beraber açılmaktır.

Hayallerini paylaşmaktan çekinme🦋

14. Gün

GÜNLÜK TUTMAK

Hayallerini & hayallerine giden adımları detaylıca yazmak. Hayallerin gerçekleştiğinde en çok hissetmek istediğin hisleri bugünden günlük hayatında yaşatmak. Düzenli olmak & süreklilik için, yaratım için kendine söz vermek önemli bir adım, günlük tutarak yapabilirsin.

5 sene önce hayatımla ilgili yazdığım, çizdiğim kalpten hissedip adımlar attığım her şey ama her şey gerçek oldu. Ve günlüğüme tüm hayallerimi detaylandırmam, adımlarımı yazmam çok faydalı oluyor her zaman. Hikayeni kendin yaz...

15. Gün

KRİYALAR & SABAH RİTUELLERİ

Sabah nasıl uyandığımız bütün günümüzü etkiliyor. Kendine yapacağın masaj, kuru fırçalama, sirkeli su içme, susam yağı ile gargara yapma, zıplama, kalçaları yuvarlak bir şekilde müzik eşliğinde çevirme, guasha ile yüz masajı yapma, mantarlar ile güne hazırlanma ve ardından o günü planlamak/ vizyonlama alışkanlığını edinebilirsin. Defterine her gün hangi ritüeli yapacağını not alabilirsin. Yaratıcılık sadece anlık değil, bir şeyi düzenli olarak ritüel haline getirme ve sürdürmeden çoğalır. Bunu öncelikle kişisel bakım ile yapmanı tavsiye ederim.

16. Gün

YARATICILIK & RAHİM BİLGELİĞİ

Rahim yaratıcılığın merkezidir. Bu sadece soyut bir kavram değil aynı zamanda bedende fiziksel olarak beyinden rahime, rahimden tüm bedene ulaşan bir sinir ağı bulunmakta. Rahime kan akışı, yaşam enerjisi ne kadar çok ulaşırsa ve kadın rahmi ile ne kadar bağlantıda ise o kadar canlı ve yaşam enerjisi dolu olur.  Bunu öncelikle pranası yüksek beslenerek, çeşitli tekniklerle kanı temizleyerek, rahime masaj yaparak, dans ederek, *yoni ile daha çok bağ kurarak, nefes teknikleri ile yapabiliriz. Aynı zamanda döngü farkındalığı ile yaratıcılık, içe ve dışa dönük dönüşümleri takip edebiliriz. Bu konu hakkında yakın zamanda blog sayfasında bir yazı dizisi başlayacak. Ancak şimdi kendimize bu soruları sorarak farkındalık edinebiliriz;

Rahmim ve döngülerim bana ne anlatmak istiyor? 

Hayatımdan memnun muyum?

Bir kadın olarak kendimi ve yaratıcılığımı onurlandırılmış hissediyor muyum?

Özbakımın ve ritüellerin öneminin farkında mıyım?

bottom of page